Trang tiếng Anh

    Đạo Phật Ngày Nay

Trang tiếng Việt

   

...... ... ..  . ..  .  .
Hawaii: Phật Giáo Từ Tế cứu trợ nạn nhân bão lụt với thẻ tín dụng

Hạt Cát dịch


 

Hawaii - HST, Jan 05, 2009 - Một tổ chức Phật giáo đã trao tặng hơn 100 thẻ tín dụng hôm qua nhằm giúp đỡ cho những gia đình bị ảnh hưởng bởi cơn bão lụt hồi tháng trước

Tổ chức Phật Giáo Từ Tế, văn phòng chính  nằm tại Đài Loan, đã trao tặng ra các thẻ tín dụng sử dụng một lần tại cơ sở Waialua District Park Gym  với sự giúp đỡ của một vài cơ quan chính phủ tiểu bang Hawaii.

Cô Phone Quang rời khỏi hội trường  với một tấm chăn và một thẻ tín dụng trị giá $ 300 USD mà cô sẽ dùng để mua quần áo và giày dép cho 2 cậu con trai  song sinh 16 tuổi của cô. Cô nói "Tôi rất hoan  hỉ được cứu trợ như thế  này, mấy đứa con của tôi, chúng cần quần áo, giày dép mới",.

Gia đình 3 người này đã bị mất tất cả tài sản trong trận lụt ở Waialua. Quang, những  người nhà nông  trồng dưa trên mảnh đất trước khi cơn bão tràn về, phải đợi từ 3 đến 5 tháng mới có thể phục hồi canh tác trở lại. Cô cũng không đủ điều kiện để được nhận tem phiếu thực phẩm vì số tiền dành cho các con cô khi chúng tốt nghiệp trong quỹ tiêt kiệm. Không còn nhà cửa, Cô sống tạm trong chiếc lều trên cánh đồng dưa của cô.

Đa số những gia đình nhận được cứu trợ được chọn lựa  ra từ trong danh sách 400 hồ sơ của các cơ quan chính phủ tiểu bang như Hồng Thập Tự và Quốc Phòng Dân Sự.

Một trường hợp khác, sau khi nhận được cứu trợ, Lisa Barr, 37, đã ôm chầm lấy các tình nguyện viên đã giúp đỡ cô. Cô nói "Tôi vô cùng biết ơn những người này". Cô bị mất toàn bộ nhà cửa trong cơn bão, không có chỗ nào khác để đi. Hiện cô phải  sống trên một chiếc xe vận tải nhỏ mà người ta đã tặng cho cô. Cô nhận đưiợc một thẻ tín dụng trị giá $500.00

Jerome Fan, giám đốc của tổ chức Từ Tế chi nhánh  Hawaii, nói  65 tình nguiyện viên đã trao tặng khoảng 117 thẻ tín dụng trong ngày hôm qua. Nhóm tình nguyện viên với trang phục áo sơ mi xanh cổ trắng, đã trao ra các loại thẻ tín dụng trị giá $500, $ 300 hoặc $100 tùy theo mức độ thiệt hại của từng khổ chủ.

Cô Fan nói khoảng 50 gia đình nhận được thẻ $500. Từ Tế đã dành ra ngân khỏan $80.000 USD cho vụ thiên tai này.

Tổ chức Từ Tế đã cứu trợ cho nhiều vụ thiên tai trên khắp thế giới, nhưng đây là lần đầu tiên nhóm này cứu trợ cho một thiên tai lớn lao tại Hawaii.  Các tình nguyện viên cũng đã trao tặng cho mỗi gia đình  một tấm chăn được tái chế bằng các chai, lọ plastic, được thu thập bởi những thành viên quá nghèo, không đủ khả năng đóng góp tài chánh.

Cô Fan nói "Chúng tôi hy vọng rằng những nạn nhân, họ sẽ cảm nhận được tấm lòng thương yêu của mọi người với nhau qua Từ Tế.

Debit cards help out flood victims

A Buddhist foundation hands out cards each worth at least $100

By Robert Shikina
 

POSTED: 01:30 a.m. HST, Jan 05, 2009

(Single Page View) | Return to Paginated View


A Buddhist group gave out more than a hundred debit cards yesterday to help families affected by the flooding in last month's storm.

Tzu Chi Foundation, based in Taiwan, gave out the cash cards at the Waialua District Park Gym with the help of the state Civil Defense and the Hawaii National Guard.

Phone Quang left with a gray blanket and a debit card worth $300 that she will use to buy clothes and shoes for her twin 16-year-old boys.

"I so happy they help like this," she said. "My boys, they need new clothes, new shoes."

The family of three lost everything in the flood in Waialua. Quang, who grew cucumbers on the farm before the storm, has to wait about three to five months before the fields will be ready to plant again.

She was denied food stamps because she has $2,000 a savings account for her boys when they graduate.

"I no more house. I live inside the field, just make shack," she said.

Most of the families receiving help were called from a list of about 400 compiled by the state Civil Defense and the Red Cross, said Danny Tengan, the Civil Defense coordinator for the project.

Army National Guard members verified the damage sustained by families not on the list that walked into the center, he said. The Civil Defense and Tzu Chi will make more home visits today to find people on the list who could not be reached by phone.

"These people are so good," Tengan said. "I've bowed so many times. They're good people. They're hugging people."

After receiving help, Lisa Barr, 37, hugged the Tzu Chi volunteer helping her. She lost her entire house in the storm.

"I am so grateful for these people," she said. "I have nothing. I lost it all."

She said she is now living in a pickup truck that was given to her.

"We have no place to go," she said.

A friend told her about Tzu Chi's disaster relief. When she showed up, they gave her a $500 card. "I didn't even know about this," she said. "It lifts my spirits up."

Jerome Fan, executive director of the Taiwan Tzu Chi Foundation in Hawaii, said about 65 volunteers helped hand out 117 cards yesterday.

Group volunteers, dressed in blue shirts with white collars, gave out cards with $500, $300 or $100 for damage ranging from major to minimal.

Fan said about 50 families were given $500 cards.

Tzu Chi has $80,000 set aside for this disaster. "In doing this, we increase our wisdom, open our minds," Fan said.

Tzu Chi has helped with disasters around the world, but this was the first time that the group held a large disaster-relief effort in Hawaii.

"I think after today a lot of local people who didn't even know who Tzu Chi is, their hearts have been opened up," said downtown resident and group member Wendy Loh.

Disaster relief is one mission of the group, which collects monthly donations from members.

Tzu Chi volunteers also gave each household that came a gray blanket made from 100 percent plastic bottles, collected by members too poor to donate money.

"We hope that the people ... they will have touch of the love through Tzu Chi," Fan said.

http://www.starbulletin.com/news/hawaiinews/20090105_debit_cards_help_out_flood_victims.html?page=all&c=y

 

http://www.buddhismtoday.com/viet/tintuc/no_2195_HatCat.htm 

 

 


Vào mạng: 07-01-2009

Trở về thư mục "Tin Tức Phật giáo"

Đầu trang