Trang tiếng Anh

    Đạo Phật Ngày Nay

Trang tiếng Việt

   

...... ... ..  . ..  .  .
Ấn Độ: Ghé mắt nhìn vào di sản văn hóa Phật Giáo tại tỉnh bang Andhra Pradesh

Hạt Cát dịch


 

Sunday, Sep 14, 2008

Nivedita Ganguly

VISAKHAPATNAM: Những cánh đồng xanh mướt và những ngọn đồi hùng vỹ đã hàm tàng một trong những di tích Phật Giáo cổ xưa còn tồn tại - những khu di sản thuộc Bojjannakonda và Lingalakonda, một trú xứ lâu đời của chư tăng Phật Giáo.

Tọa lạc ở một địa điểm cách 40 km từ thành phố Visakhapatnam, khu vực từng thu hút rất nhiều du khách ngoại quốc. Hôm thứ Bảy, một toán sinh viên học sinh từ US, những người đến đây với tính cách một thành viên trong chương trình Du Học Sinh, tham dự một  chuyến du khảo đến các khu di tích Phật giáo. Đối với các sinh viên xông xáo, chuyến du khảo đã cung cấp cho họ một khái niệm về di sản văn hóa phong phú Phật Giáo.

Mỗi kiến trúc tại các khu vực đều có một câu chuyện để nói. Được hướng dẫn bởi một nhà nghiên cứu di  sản cho chương trình INTACH của trường học, cả nhóm thám hiểm những vùng chung quanh. Toán sinh viên cũng làm việc trên một tài liệu đặc  biệt về các khu vực Phật Giáo trong vùng.

Bojjannakonda, một khu di sản Phật Giáo 2000 năm tuổi, đã được khai quật dưới sự bảo hộ của  Alexander Rim hồi năm 1906.

Các cuộc khai quật đã thu thập được các cổ vật như đồ gốm, sứ, tiền vàng thuộc triều đại Samudra Gupta, tiền đồng thuộc triều đại Chalukya king Kubja Vishnu Vardhan, và đồng tiền triều đại  Andhra Satavahanas. Một điểm thú vị của Phật Giáo tại Bojjannakonda là tất cả các hệ phái Nam, Bắc và Kim cang và đều có mặt tại đây.

Nó thể hiện một cảnh quang kỳ vĩ với Bảo tháp chính trên đỉnh đồi, nổi bật hẳn giữa vô số các ngôi tháp khác, hầu hết là tháp bằng đá cắt, rất hiếm hoi các ngôi tháp được xây bằng gạch, cái này chồng lên cái kia.

Một cách thú vị, Phật Giáo thấm đẫm vào Ấn giáo có thể  trông thấy được bởi sự hiện diện của hình tượng thần Ganesha trong khu vực.

Về phía Tây của Bojjannakonda, một gò đất khác - Lingalakonda hay Lingalametta - là chỗ mà vô số ngôi tháp bằng đá nguyên khối nằm hàng hàng lớp lớp.

Andhra Pradesh - Visakhapatnam Printer Friendly Page   Send this Article to a Friend

Peek into Buddhist heritage, culture

Sunday, Sep 14, 2008

Nivedita Ganguly

A team of U.S. students visits Bojjannakonda, Lingalakonda

The team is working on a documentary on Buddhist sites in the region

Heritage activist Rani Sharma is guiding them

Photo: K.R. DeepakEnriching experience: U.S. students at Bojjannakonda on Saturday. —

VISAKHAPATNAM: The lush green fields and mighty hills hold one of the ancient remains of Buddhism – the heritage sites of Bojjannakonda and Lingalakonda, an age-old settlement of Buddhist monks. Situated at a distance of 40 km from Visakhapatnam city, the place has been attracting many foreign tourists. On Saturday, the team of students from the U.S., who were here as part of the Students Year Abroad programme, went on an educational trip to the Buddhist site. For the enthusiastic students, the trip offered a glimpse into the rich Buddhist heritage and culture.

Historic past

Each structure at the site had a story to tell. Guided by Rani Sharma, a heritage activist and convener for INTACH school programme, the team explored the surroundings. The team is also working on a special documentary on the Buddhist sites in the region.

Bojjannakonda, a 2000-year-old Buddhist heritage site, was excavated under the aegis of Alexander Rim in 1906. Excavations yielded several historic potteries, a gold coin belonging to the Samudra Gupta period, copper coins of the Chalukya king Kubja Vishnu Vardhan and coins of Andhra Satavahanas. An interesting feature of Bojjannakonda is that it shows features of all the three phases of Buddhism: Hinayana, Mahayana and Vajrayana.

It presents a picturesque appearance with its main Stupa on the hilltop dominated by myriads of stupas, mostly rock-cut and rarely brick-built, one above the other. Almost every outcrop and protuberance has been converted boldly into a stupa. Interestingly, how Buddhism got absorbed into Hinduism can be established by the presence of a figure of Lord Ganesha on the site.

To the west of Bojjannakonda, another hillock – Lingalakonda or Lingalametta – is located where there are innumerable rock-cut monolithic stupas in rows.

http://www.hindu.com/2008/09/14/stories/2008091454370500.htm

 

 

http://www.buddhismtoday.com/viet/tintuc/no_2026_HatCat.htm 

 

 


Vào mạng: 21-09-2008

Trở về thư mục "Tin Tức Phật giáo"

Đầu trang